Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Szelektív ingeráram

Mi a szelektív ingeráram kezelés?

A szelektív ingeráram kezelés az elektroterápia egyik formája. Az úgynevezett denervált, azaz mozgatóidegüket elveszített izmok kezelésére alkalmazható.

Ilyet okoz a perifériás bénulás több formája: peroneus bénulás, arcideg-bénulás, gerincsérv, gerinctörés utáni idegsérülés, gerincműtét során megsérülő ideg, stb.

Figyelem! Egyes terapeuták tévesen szelektív ingerárammal kezelik a stroke miatti bénulást is. A szelektív ingeráram kezelés azonban nem jó a sztrókos betegnek, mert az izommerevség fokozódást okozza (szakzsargonban: fokozza a spasticitást). Sztrókkal érintett izom mozgató idege egészséges (a probléma az agyi kapcsolódási pontjánál van). A sztrókos bénulást ezért nem szelektív ingerárammal, hanem “sima”, bifázisos négyszöghullámos izomstimulációval (és alacsony frekvenciával) kell kezelni!

A szelektív ingeráram attól szelektív, hogy a denervált izmokra hat, az egészséges beidegzésűekre meg nem!

A szelektív ingeráram kezelés során a bőrre helyezett elektródán (lehet öntapadó, fém vagy gumi) keresztül milliamper (mA) áramerősségű elektromos impulzust adunk le a kezelt izomra, mely erre összehúzódik. Az impulzus alakja lehet háromszög, trapéz vagy négyszöghullám. A frekvenciájának, intenzitásának és időtartamának szabályozásával meghatározható, milyen legyen az összehúzódás, mennyire fogja át az izomköteget, milyen sebességgel, milyen gyakorisággal történjen.

A kezelést egy adott izomra vagy izomcsoportra lehet összpontosítani, így hatás is a csak ezekre vonatkozik.

“Normálisan” az izomösszehúzódás az agyadból érkező elektromos jel hatására jön létre. Az ingeráram kezelés során ehhez hasonló, mesterséges impulzusokat kap az izom.

Mindkét esetben pontosan ugyanolyan mechanizmussal húzódik össze, ugyanazok az anyagcsere folyamatok játszódnak le benne, ugyanúgy fárad is.

Denervált (mozgató idegét) elveszített izom kezelése

Ez a szelektív ingeráram alkalmazási területe. A denervált izom gyógyulási esélye sokszorosára nő, ha napi rendszerességű szelektív ingeráram kezelést kap!

Azok, akik nem kapnak rendszeres ingeráram kezelést, alig vagy lényegesen lassabban javulnak. Stimulációval van igazi esély az idegek regenerációjára és “újranövesztésére”.

Ehhez tudnod kell, hogy az idegpályák rendkívül lassan regenerálódnak. Még optimális esetben, folyamatos stimuláció mellett is naponta maximum 1 mm-t nőnek. Ha például egy gerincműtét során sérül az ideged, a gerinctől a lábujjakig 70-80 cm is lehet az idegszál hossza, azaz minimum 7-800 nap kell neki a teljes regenerációhoz! Ez 3 év vagy még több!

És ezalatt minden nap, kitartóan stimulálni kell! Enélkül a mozgató idegét elveszített izom elsorvad, kb. két év alatt kocsonyás masszává korcsosul, amiből nincs visszaút. A stimulációval fent lehet tartani az izomszövetet addig, amíg az ideg újra elér egészen az izmokig.

A stimuláció nagyon fontos “képessége” a neuromuszkuláris (ideg-izom) kapcsolat “újratanítása”. Egyes tanulmányok alapján az agynak és az agytól az izmokig futó mozgató idegsejtnek legalább 10 000 (tízezer) ismétlésre van szüksége, hogy újra megtanulja hogyan lehet egy mozdulatot végrehajtani. A bénulás után nem működő izmok újratanítása stimulációval jelentősen felgyorsítható.

Itt kell megemlítenem, hogy nem minden izomstimulátor készülék alkalmas a perifériás idegsérülés vagy más szakmai kifejezéssel denervált (beidegzését elveszített) izom stimulálására. A Lildben vett párezres készülékkel, de még ennél lényegesen komolyabbakkal sem érdemes “nekiesni” a bénult betegnek! Ehhez nagyobb tudású készülékre van szükség.

Amíg az egészséges mozgatóideggel rendelkező izom úgynevezett bifázisos négyszöghullámmal kezelhető, addig a denervált izom erre nem reagál. Hosszú időtartamú, úgynevezett háromszög vagy trapéz alakú impulzussal viszont összehúzódásra bírható!

A perifériás bénulás esetén a kezelésnek “szép íve” van. Általában háromszög impulzussal kezdenek, majd ahogy renegerálódik az ideg, úgy térnek át lassan a trapéz, majd végül a négyszög impulzusra.

Egészséges beidegzésű izmok stimulálása

Ha az izomhoz futó idegszál megtartott (még sztroke-ban is megtartott), akkor nincs szükség a szelektív ingeráramra. Erre megfelelő az izomstimulációs bifázisos négyszöghullám.

Nagyon fontos eltérés az impulzus időtartama is. Míg a denervált izom kezelésére 200-900 millisecundum (azaz majdnem egy másodperces), addig az egészséges izomra ennek ezredrésze (mikrosecundum), azaz lényegesen rövidebb idejű impulzust használunk.