Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Mikroáramú (MENS) készülékek

A feljett egészségügyű országokban (USA, Kanada, UK, Japán) az MCR-t - más néven MENS-t – napjainkban már az egyik leggyakrabban alkalmazott stimulációs típus, mivel egyre több tanulmány igazolja előnyeit. 

 • biztonság
 • kezelési kényelem
 • akut és krónikus fájdalom enyhítése
 • a károsodott szövetek gyorsabb regenerációja, sebek, hegek és sérülések gyorsabb gyógyulása
 • kollagén rost termelése, bőr rugalmasságának segítése
 • mellékhatások és komplikációk teljes hiánya

 

Mi a mikroáramú (MENS készülék?)

A mikroáramú készülék egy elektrostimulációs eszköz. Idegstimulációs kezelés végezhető, mely a fájdalomcsillapítás legújabb és egyben leghatékonyabb módszere. Fő előnye a gyógyszer- és mellékhatás mentesség, továbbá a kezeléssel járó kellemetlen érzés teljes hiánya. 

 

Mi a különbség a TENS és a mikroáram kezelés között?

Mindkettőt a fájdalom gyors csillapítása érdekében alkalmazzák, azonban….

A TENS hatékonyan enyhíti a fájdalmat, de semmilyen gyógyító hatása nincs, azaz nem kezeli a fájdalom forrását. TENS kezelés után a fájdalom egy idő után visszatér, maga a betegség a TENS kezelésre nem gyógyul.

A mikroáram (MENS) hatékonyabban csillapítja a fájdalmat, mint a TENS, ezen felül a fájdalom forrására is hat. Serkenti a gyógyulási folyamatokat, így a betegség gyógyítása révén tartósan szünteti meg a fájdalmat.

 

Mi a fő technikai különbség?

A TENS kezelés során milliamper (mA) nagyságú áramot használnak, így a kezelés érzékelni lehet bizsergő érzés formában. A régi és gyenge minőségű készülék esetén a TENS kezelés kifejezetten kellemetlen és égető érzést kelthet, ezért sokan nem bírják.

A mikroáramú kezeléshez mikroamper (μA) erősségű áramot használnak, mely ezredrésze a TENS kezelésnél alkalmazottnak. Ez olyan enyhe áram, hogy a kezelés nem érzékelhető. Azok is kezelhetnek vele, akik a TENS áramot “nem bírták” elviselni.

 

Hogyan hat a mikroáram?

Már több mint egy évszázada ismert, hogy a sejteket “burkoló” sejtmembrán elektromos töltéssel rendelkezik, melynek értéke nagyjából -50 mikroV. Ez a nyugalmi membránpotenciál.

Az egészséges, működő sejtmembrán külső felülete pozitív, míg a belső negatív töltéssel rendelkezik.

sérült sejt és mikroáram - MENS terápia

 

Ha egy sejt károsodik, leáll az energiatermelése és a fehérjeszintézis is, azaz a sejt “megbetegszik”.  A sérült rész potenciálja negatívvá válik és az elektromos áram efelé a sérült terület felé áramlik. Ezt az áramlást sérülési áramnak (idegen nyelven „injury current”-nek) nevezik. A sérülési áram erőssége 10 μA – 30 μA között változik; más szavakkal, a sérülési áram mikroáram.

A mikroáramú kezelés helyreállítja a felbomlott töltéseloszlást azaz megszünteti a sérülési áramot. A mikroáramú stimuláció hatására így visszaáll az egészséges állapot, a sejtfolyamatok ismét beindulnak. A mitokondriumokban újraindul az ATP termelés (ami a sejt energiaforrása) és a fehérjék előállítása, ami gyorsítja a károsodott szövetek gyógyulását, regenerációját.

 

A MENS kezelés előnyei

 • biztonságos és kényelmes kezelés – az elektromos impulzusok olyan enyhék, hogy minimális kellemetlenség sincs
 • akut és krónikus fájdalmak csökkentésre egyaránt kiváló
 • gyorsítja a regenerációt gyulladás, kopás, degeneratív betegségekben
 • gyorsítja a sérülések, sebek, csonttörések gyógyulását
 • serkenti a kollagén rost termelést, fokozza a bőr rugalmasságát.
 • Mellékhatás és komplikáció mentes.

 

A mikroáramú kezelés alkalmazása

Már 15-20 percnyi mikroáramú kezelés képes enyhíteni a fájdalmat a páciensek 95%-ánál, ez lényegesen magasabb, mint a TENS kezelésnél.

Wallace vizsgálatai során krónikus fájdalmak esetén a fájdalom csökkenése az első kezelést követően átlagosan 55%-os volt, a másodikat követően 61%-os, a harmadikat követően pedig 77%-os. A fájdalom teljesen elmúlt a páciensek 82%-ánál, kevesebb mint 10 kezelés után (átlagosan négy kezelés után).

A mikroáramú kezelést ezért a különösen tartós és erős fájdalmak kezelésére érdemes alkalmaznod, például artrózis, artritisz, gerincsérv, lumbágó, isiász, reuma, fibromialgia, övsömör, stb. esetén.