Tanácstalan vagy? Nem tudod, hogy mi enyhítheti a tüneteid? Nem tudod, melyik eszköz a megfelelő számodra? Próbáld ki ezt az alkalmazást! NÉHÁNY KATTINTÁSSAL MEGTALÁLHATOD A MEGFELELŐ ESZKÖZT!
Tanácsadásért KATTINTS IDE!

Izomstimulátor

Az izomstimulátor készülékkel izomstimuláció végezhető, mely

  • hatékony gyógymód számos izom- és ízületi elváltozásra, ezen felül 
  • doppingmentes teljesítményjavító módszer profi és amatőr sportolónak egyaránt!

Rövid idő alatt növeli az izomerőt, az izomtömeget. Ezért alkalmazzák a fizikoterápiában már évtizedek óta.

Sportban elsősorban az izomrost-specifikus képességek, mint például az állóképesség, a gyorsaság vagy éppen a reakciósebesség fejlesztésére alkalmazzák. A klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az izomstimuláció serkenti az edzés során felszaporodó metabolitok (tejsav, CK, stb.) kiürülését, ezért az izomregeneráció javítására erősen ajánlott minden fizikai aktivitást követően. 

Félreértés ne essék! A sportban az izomstimuláció az edzések kiegészítésére való, nem pedig helyette. Ezért érdemes rendszeresen használni, beépíteni az edzésprogramba.

Mi az elektromos izomstimulátor?

Az izomstimulátor egy készülék, mellyel izomstimuláció vagy angolul electric muscle stimulation (EMS) végezhető. 

Az izomra leadott apró elektromos impulzus összehúzódást vált ki az izomban. Hatása azonos a fizikai edzéshez: az izomrostok mérete, ereje, metabolizmusa, vérkeringése megváltozik.

Az eljárást évtizedek óta alkalmazza az orvoslás a sportsérülések rehabilitációjára, de csak az elmúlt néhány évben jelentek meg a hatékony és megfizethető otthoni változatok.

Az izomstimulátor a "játékszabályok" betartása mellett veszélytelenül alkalmazható, de az igazi eredmény elérése érdekében nem árt, ha tudod, mit és miért csinálsz!

Az izomstimulációs impulzus fő paraméterei

A stimulációs impulzus tulajdonságai (intenzitás, frekvencia, impulzus amplitúdó, időtartam, felfutási és csillapítási idő) befolyásolják az izomösszehúzódás intenzitását, mélységét, az összehúzódásban résztvevő rostok típusát és számát. Ebből következik, hogy a kívánt fejlődés csak a megfelelően beállított impulzussal érhető el. 

Frekvencia

az egy másodperc alatt végbemenő impulzus ciklusok számát adja meg, Hertz‐ben kifejezve.

A magasabb a frekvenciájú impulzus az átmeneti és a gyors rostokat célozza meg, míg alacsonyabb a lassú rostokat stimulálásra

Amplitudó

Az amplitúdó az impulzus időtartamát kifejező érték. Mértékegysége a mikroszekundum (ms).

Az egyes izmok eltérő amplitudót igémnyelnek. A kisebb térfogató izmok rövidebb izmpulzussal is összehúzódásre bírhatók, míg a legnagyobb izmaink (quadricepsz, széles hátizom) hosszabb tartamú impulzust igényel.

Intenzitás

  • Az intenzitás az elektromos áram felhasználó által beállítható, milliAmperben (mA) mért mértékét jelzi.
  • Minél magasabb az értéke, annál több izomrost vesz részt az összehúzódásban. Azaz kis intenzitás kevés rost, magas intenzitás sok rost.
  • Ha a kezelést "nem érzed", akkor nincs is hatása, míg a túl magas intenzitás görcsszerű összehúzódást válthat ki és fájdalmat okoz(hat).
  • Az izomstimuláció során általában nem kell a fájdalomköszöb fölé menni!
  • A mesterséges izomösszehúzódás eléréséhez szükséges stimulációs impulzus intenzitása egyénenként változó.
  • Függ az elektródák pozíciójától, az alatta fekvő zsírszövet mennyiségétől, az izzadástól, a kezelt felületen található szőrmennyiségtől és egyéb jellemzőktől is.
  • Ebből következően azonos áramerősség napról-napra eltérő érzést válthat ki, amelyek a testfelenként is eltérhetnek.
  • Egy adott tréningsorozat alatt is szükséges az intenzitás szabályozása, az összehúzódás azonos szintjének fenntartása és a szervezet alkalmazkodása révén.

Az elektródák elhelyezése

Izomstimulációhoz az elektródák elhelyezése eltér a TENS, fájdalomcsillapító kezeléseknél alkalmazottól. A helyes elektróda pozíció egyben a kezelés hatékonyságának előfeltétele.

Az elektródákat a stimuláció szempontjából érzékeny motorospontra helyezd! Amennyiben az elektróda nem a mozgató ponton helyezkedik el, az összehúzódás kismértékű/zavaró lehet. Ilyen esetben a pozitív elektródát néhány milliméterrel arrébb kell helyzened a hatásos és kényelmes összehúzódás eléréséig.

Az izomstimulátor első kipróbálásakor tanácstalannak érezheted magad. De nem kell félned, teljes pontosság hiánya ellenére is használ a kezelés! Az elhelyezéssel kapcsolatos néhány alapelv megértése azonban fontos segítséget nyújt a stimuláció megfelelő használatához.

Ha azonban tökéletességre törekszel, akkor vásárolj egy motorpont ceruzát. Ez segít az izom-mozgatóideg pontos találkozási helyének feltérképezésében. Ha ez megvan, akkor már semmi sem akadályozhat a tökéletes kezelésben.

Elektróda pozíció

Az egyik elektródát az izom leginkább kidudorodó részére kell, hogy tenni. Ezt aktív elektródának is nevezik, mivel az izom kidudorodó része általában egybeesik a motorponttal, azaz a ponttal, ahol az idegek az izomba érkeznek. Például a négyfejű combizom külső része (vastus lateralis) esetén az izom kidudorodó része néhány centivel a térd mellett-felett található.

A másik, úgynevezett inaktív elektróda az izom proximális (a törzs felé eső) végére kerüljön. Mindkét elektróda az izom húsos részén maradjon! Attól a résztől, ahol az izom ínban folytatódik, már nem találhatók idegvégződések. Feszítsd meg az izmot, amit kezelni akarsz és tapogasd végig! Állapítsd meg, hogy meddig "puha" és hol megy át ínba. Az elektródákat csak az izmon helyezd el.

Az anatómiai jellemzők egyénenként változóak, amelyre remek például szolgálnak a vádlik: sokaknak hosszúkás és vékony, míg másoknak rövid és kerek izmuk van.

A minőségi készülékekhez ilyen ábrákat mellékelnek, melyek jól szemléltetik az elektróda elhelyezést. Ha ezt "utánzod", akkor nagy gond nem lehet. Ha mégis elégedetlen vagy a hatással, kísérletezz! Helyzed át az egyik elektródát jobbra-balra, fel-le pár mm-rel és figyeld a hatást. Hamarosan megtapasztalod, melyik a számodra legjobb pont.

kerékpáros izmok stimulálása

Ha az elektródát nem az izomrost hosszában, hanem keresztben futtatod, akkor az ellenállás megnövekszik, a kezelés kellemetlen, azért nem éred el kellő erősségű összehúzódást.

Árthatok-e magamnak az izomstimulációval?

Határozottan merem állítani, hogy ehhez nagyon gondatlannak kell lenni! Minden készülék gépkönyve felsorolja azokat a veszélyeket, amikor nem szabad alkalmazni az izomstimulációt.

Egy példa: pacemaker készülékkel élő ne tegye az elektródát a mellkasára, mert leállíthatja vele a pacemakert - ami akár a halálát okozhatja. De ez kb olyan, minthogy ne dugj szöget a konnektorba... Ugyanakkor, ha a pacemakeres a combizmát akarja kezelni, annak semmilyen veszélye nincs.